Er zit meer achter het werk van Nico

''Ik werk hier bijna een jaar en wil nooit meer anders!''

Het werk als arbeidsmedewerker in een penitentiaire inrichting (PI) draait om veel meer dan alleen productie. Nico weet er alles van. Sinds eind 2019 werkt hij op het arbeidscomplex van PI Veenhuizen in de arbeidszaal ‘diversen’. Hier worden relatief eenvoudige werkzaamheden uitgevoerd door de gedetineerden. Van waspakketten (handdoeken, vaatdoeken en washandjes) voor de noordelijke PI’s tot inpakwerkzaamheden en het in elkaar zetten van gereedschappen.

Nico
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
PI Veenhuizen

Nico is arbeidsbegeleider bij de penitentiaire inrichting in Veenhuizen

Mensenmens

Na een tijdje in de wegenbouw en een baan als accountmanager besloot Nico het roer om te gooien. “De zorg heeft mij altijd al getrokken, maar het is een onderbetaalde sector. Naast mijn werk ben ik al jaren vrijwilliger in de gehandicaptenzorg. Ik ben een echt ‘mensenmens’. De wervingsdag van PI Veenhuizen kwam daarom op precies het juiste moment. Mijn interesse werd verder aangewakkerd omdat je op het arbeidscomplex juist met mensen werkt. Ik werd nog enthousiaster na gesprekken met de bedrijfsleider, al wist ik toen nog niet dat dit zijn functie was. Nu werk ik hier bijna een jaar en wil ik nooit meer anders.”

Een goed salaris en volop doorgroeimogelijkheden

“Ik was aangenaam verrast toen ik hoorde wat mijn salaris werd. Helemaal toen ik erachter kwam dat het salaris niet voor 40 uur was, maar gebaseerd was op een 36-urige werkweek (4 x 9). Je wordt hier echt serieus betaald voor je werk en je ontvangt ook een goede reiskostenvergoeding. Wat mij ook aanspreekt is dat er volop doorgroeimogelijkheden zijn. Na het afronden van de verplichte basisberoepsopleiding wil ik graag het ontwikkeltraject voor het Intern Bijstands Team (IBT) in. Het IBT wordt vaak ingeschakeld bij heftige situaties waarin het reguliere personeel niet kan ingrijpen. Gekleed in een speciale outfit en met een helm, schild en wapenstok probeer je samen met collega’s de situatie te neutraliseren. Dit is een uitdaging die goed bij mij past.

Spannende situaties

“Geen dag en geen mens is hetzelfde. Waar je de ene gedetineerde nog een beetje moet kneden, spreek je de ander juist hard en duidelijk aan. Je werkt hier met een zeer brede doelgroep. Van draaideurcrimineel tot iemand die een zwaar delict heeft gepleegd. Ze hebben een fout in hun leven gemaakt, maar je behandelt de mannen allemaal op dezelfde manier. Wanneer iemand zijn werk niet goed doet en ik hem daarom terugzet in loon, geeft dat soms een explosie. Er wordt heus wel eens met een stoel gegooid. Maar dat maakt het werk juist boeiend. Het team waarin ik werk is een ‘warm nest’. We zijn goed op elkaar ingespeeld en staan voor elkaar klaar. We stimuleren elkaar om scherp te zijn. Wanneer de werkdag begint, krijgen de gedetineerden vaak eerst een kop koffie. Zo krijgen we meteen een beeld hoe iedereen er die dag bij zit en kunnen we – als team – vroegtijdig inspelen op prikkels en signalen.

Ik ben er trots op dat ik met mijn werk een bijdrage kan leveren aan een veiliger Nederland.

Voldoening

Nico begeleidt de gedetineerden tijdens hun werk. “We brengen ze niet alleen skills bij die ze later – als ze vrij zijn – kunnen gebruiken, maar we motiveren hen ook na te denken over de toekomst en het eventueel behalen van een diploma of certificaat in detentie. Ook haal ik veel voldoening uit de persoonlijke gesprekken met gedetineerden. Soms hebben ze behoefte aan een luisterend oor. Ik ben er trots op dat ik met mijn werk een bijdrage kan leveren aan een veiliger Nederland. Dat is mijn motivatie.”

Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.