Er zit meer achter het werk van Dennis

“Gedetineerden willen waardering, die geef ik ook”
Dennis komt uit de sportwereld; hij was tennisleraar. Werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zag hij aanvankelijk als een tussenstation. Maar het bevalt hem zo goed dat hij niet uit de gevangenis is weg te slaan. In de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn is Dennis medior arbeidsbegeleider. Hij is vastbesloten door te groeien naar een senior rol: “Ik werk graag met mensen – leren, stimuleren, motiveren. De gedetineerden hier willen waardering ontvangen, daarom benader ik ze positief.”

Dennis
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
PI Alphen aan den Rijn

Dennis is arbeidsbegeleider in de penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn

In de gevangenis doen sommige gedetineerden vakwerk. Andere komen bij Divers terecht. “Dat werk is op zich vrij simpel: samen producten in elkaar zetten. Maar waar het écht om draait, is het leren van basisvaardigheden, zodat mensen succesvol reïntegreren. Snappen hoe de lijntjes lopen op een werkzaal bijvoorbeeld. En ontdekken dat ze als mens belangrijk zijn. Dat ze een schakel zijn in het grotere geheel en zelf initiatief mogen nemen. Allemaal zaken die ze ook nodig hebben als ze – en dat is ons doel – straks de reguliere arbeidsmarkt opgaan.” Hoewel Dennis zich sterk maakt voor al ‘zijn’ jongens, is hij reëel genoeg om te beseffen dat niet bij iedereen het kwartje valt. “Als er van de tien gasten één of twee goed terugkeren in de maatschappij, geeft me dat al voldoening.”

Dichtbij staan

Dennis is constant bezig de gedetineerden de goede kant op te bewegen – net werk afleveren, je netjes gedragen. “Dat vind ik het mooie aan mijn werk: constant met de jongens aan de slag zijn. Die intentie moet je hier ook wel hebben. Ik vind het leuk om gedetineerden op te leiden en verantwoordelijkheid te geven. Coachen – dat moet je willen én kunnen. Een makkelijke baan is dit niet, het is allemaal mensenwerk. Ik zou het grotendeels van achter m’n bureau kunnen doen, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben veel in de zaal, tussen de jongens. Zo sta je dichtbij en bereik je het meest.”

Als er van de tien gasten één of twee goed terugkeren in de maatschappij, geeft me dat al voldoening.

Wegsturen? Dat is te makkelijk

En wat te doen als een gedetineerde z’n kont tegen de krib gooit? Dennis: “Er is er altijd wel een die weigert te werken. Dan kun je hem wegsturen, maar dat vind ik te makkelijk. Veel liever ga ik dan het gesprek aan. Altijd één op één, want iemand in de groep op z’n donder geven, werkt averechts. Complimenten uitdelen, verantwoordelijkheid geven – dat werkt bij de meesten toch het best.”

Vacature!

Spreekt het je aan om ook aan de slag te gaan als arbeidsbegeleider bij PI Alphen aan den Rijn? Reageer dan op de openstaande vacature.

Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.