Er zit meer achter het werk van Jean-Poul

''Als arbeidsbegeleider help je gedetineerden verder''

Een baan met betekenis: dat is de functie van arbeidsbegeleider bij een penitentiaire inrichting. Productiecoördinator Jean-Poul kan erover meepraten. Hij begeleidde jarenlang de gedetineerden in Krimpen aan den IJssel bij het productiewerk.

Jean-Poul
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
PI Krimpen aan den Ijssel

Jean-Poul is Productiecoördinator in penitentiaire inrichting Krimpen aan den IJssel

"Als arbeidsbegeleider help je mensen écht verder. Wat ze ook gedaan hebben, gedetineerden blijven mensen. Je hebt bijna dagelijks contact met je groep en bouwt daardoor een band met de mensen op, waardoor je ze nog gerichter kunt helpen. Door ze te motiveren hun werk en eventuele opleiding zo goed mogelijk te doen, maar ook simpele zaken als op tijd komen aan te leren, is de kans groter dat ze na hun straf op zoek gaan naar werk en wegblijven uit het criminele circuit."

Tranen in zijn ogen

"Een tijd geleden nam een jongen van mijn groep met tranen in zijn ogen zijn certificaat in ontvangst. Hij had nog nooit in zijn leven iets afgemaakt en daar stond hij met zijn allereerste diploma. Dat zijn momenten die me bijblijven en waarvoor ik zeventien jaar geleden overstapte naar de Dienst Justitiële Inrichtingen. Je verricht hier werk met betekenis."

Dat is het mooie aan deze organisatie, je kunt hier écht alle kanten op.

Alle kanten op

"Ik ben leergierig en vind het interessant om telkens een ander kijkje in de keuken te krijgen. Zo begon ik als complexbeveiliger en werd ik daarna penitentiair inrichtingswerker en arbeidsbegeleider. Tegenwoordig ben ik productiecoördinator. Dat is het mooie aan deze organisatie, je kunt hier écht alle kanten op. Je hoeft het maar aan te geven. En hoewel er tussen mijn huis en de inrichting in Krimpen aan den IJssel nog drie gevangenissen staan, heb ik nooit de overstap naar een andere PI willen maken. Ik voel me hier thuis en heb fijne collega’s. Dat is voor mij heel veel waard."

Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.