Er zit meer achter het werk van Jeroen

“Een mooie baan en een team waarop ik kan bouwen: het bevalt me hier goed”

Van een baan in de interieurbouw naar werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Jeroen maakte de stap. Na de kennismaking op het justitieel complex was het voor hem zeker: de functie van arbeidsbegeleider is hem op het lijf geschreven. Dit beeld komt helemaal overeen met de praktijk. Jeroen: “Laatst kreeg ik zelfs een compliment van een gedetineerde. Deze man zei dat ik het hartstikke goed doe en lekker mezelf ben.”

Jeroen
Begeleiding en bewaring
Arbeidsbegeleider
JC Zaanstad

Jeroen is arbeidsbegeleider in het Justitieel Complex Zaanstad

Een vlot sollicitatieproces

“Na 30 jaar in de interieurbouw was ik toe aan iets nieuws”, zegt Jeroen. “De deadlines werden steeds krapper, waardoor de werkdruk toenam. Een vriend wees me toen op www.werkenbijdji.nl. Hier vond ik de vacature voor arbeidsbegeleider. Een baan waarin mijn twee passies terugkomen: werken met mensen én in de productie. Ik solliciteerde in Heerhugowaard, maar hoorde al snel dat de vacature intern vervuld was. Mijn gegevens werden doorgestuurd naar het Justitieel Complex in Zaanstad: de plek waar ik nu al twee jaar met plezier werk. Mooi hè? Dat je bij DJI op verschillende locaties kunt werken. Daardoor zijn je baan- en groeikansen groter.”

Net zo'n veilig gevoel als op straat 

Jeroen werkt in het huis van bewaring. Hier verblijven mannen die wachten op een uitspraak van de rechter. Hij kan zich zijn eerste werkdag nog goed herinneren. “Ik stond met mijn collega’s in de gang. Hier wachtten we de jongens op om ze naar de werkzaal te begeleiden. Best spannend vond ik dat. Want zouden ze me uittesten? Al snel ontdekte ik dat het allemaal wel meeviel. Natuurlijk weet ik dat de doelgroep mogelijk iets heeft gedaan wat niet door de beugel kan. Daarom houden mijn collega’s en ik onze veiligheid goed in de gaten. Maar afgezien daarvan loop ik net zo makkelijk door de werkzaal als op straat. Ik voel me hier veilig.”

De kans op recidive is er natuurlijk altijd. Maar iedere keer dat iemand niet terugvalt, ben ik trots.

VROUWENWERK? NEE JOH! 

‘Als arbeidsbegeleider ga je de doelgroep een vak leren’. Deze zin uit de vacature sprak Jeroen meteen aan. “Toen ik de kans kreeg om op de textielzaal te werken, pakte ik die meteen!”, zegt hij enthousiast. “Hier worden onder andere schildersdoeken en koeltassen gemaakt. Best complex werk. Ik had helemaal geen ervaring met naaimachines, maar mijn collega’s hebben mij het vak stukje bij beetje uitgelegd, zodat ik mijn kennis nu met de doelgroep kan delen. In eerste instantie zeggen de mannen vaak: ‘Hé, dat is toch vrouwenwerk?’ ‘Geef het een kans’, zeg ik dan. ‘Als het niks is, gaan we op zoek naar ander werk. Er is volop keuze: we hebben een werkzaal voor diverse taken én vakgerichte werkzalen: van koffiebranderij tot bakkerij.’ Uiteindelijk blijft bijna iedereen. Want je kunt met naaimachines echt leuke dingen maken. Dat geeft
voldoening.”

SAMEN STAPPEN ZETTEN

Wat werken als arbeidsbegeleider zo bijzonder maakt? “Je kunt mensen écht vooruithelpen”, vertelt Jeroen. “Een groot deel van de doelgroep heeft nog nooit gewerkt. Dus om te beginnen is het al een hele stap om elke dag te komen opdagen. Vaak bevalt het werk hen goed, omdat ze hun gedachten even kunnen verzetten. Als de mannen goed hun best doen, komen ze in aanmerking voor een praktijkcertificaat of diploma op niveau 1 of 2. Hiermee hebben ze na hun detentie meer kans op een baan. En daardoor blijven ze sneller op het rechte pad. Ik vind het echt mooi om te zien hoe sommige mannen hier groeien. De kans op recidive is er natuurlijk altijd. Maar iedere keer dat iemand niet terugvalt, ben ik trots.”

EEN TOPTEAM

“Mijn collega’s maken mijn baan nóg leuker. Al vanaf mijn eerste werkdag stonden ze voor me klaar. Bijvoorbeeld om me te begeleiden en informeren. We overleggen veel en kunnen echt op elkaar bouwen. Ontzettend fijn is dat. Ook mijn arbeidsvoorwaarden zijn super. Ik werk 36 uur per week – dat is hier fulltime – verdeeld over vier dagen. Daardoor ben ik niet alleen in het weekend, maar ook op één doordeweekse dag vrij. Verder krijg ik de kans om binnenkort de mbo 4-opleiding tot persoonlijk begeleider voor specifieke doelgroepen te volgen, waarna ik kan doorgroeien naar senior arbeidsbegeleider. En daarna? Dat weet ik nog niet precies, er zijn bij DJI genoeg mogelijkheden.”

Vacature!

Bekijk hier de vacature voor arbeidsbegeleider in het Justitieel Complex Zaanstad en wie weet word jij de nieuwe collega van Jeroen.
Interesse in een baan als arbeidsbegeleider?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.