Er zit meer achter het werk van Stevy

"Als trainer bij het Opleidingsinstituut DJI is elke dag een nieuw avontuur"
Werken in een gesloten setting vraagt veel van DJI-medewerkers, zeker wanneer er sprake is van psychische problematiek bij een justitiabele. Om medewerkers goed voor te bereiden op de praktijk, werkt het Opleidingsinstituut DJI met trainers die gespecialiseerd zijn in de forensische zorg. Stevy is een van hen. “Met de kennis die ik overdraag tijdens de training, kan een DJI-medewerker een justitiabele nog beter begeleiden, en dat vergroot de kans op een goede re-integratie in de maatschappij.”

Stevy
Bedrijfsvoering en Staf
Opleidingsinstituut

Stevy is trainer bij Opleidingsinstituut DJI

Lesgeven is altijd een passie geweest van Stevy: in eerste instantie ging ze aan de slag op de middelbare school, later als educatief medewerker, en sinds vijf jaar werkt ze als trainer bij het Opleidingsinstituut DJI. “De rode draad in mijn werk is altijd geweest: wat beweegt mensen? Waarom doen ze wat ze doen? Met name de forensische zorg trekt me heel erg. Wat heeft iemand ertoe bewogen om een delict te plegen? En hoe kan ik, in mijn rol als trainer, van betekenis zijn in de re-integratie in de samenleving? Dit heeft altijd mijn interesse gehad.”

Forensische zorg

Als trainer in het vakgebied ‘zorg’ geeft Stevy onder meer lessen voor de Basisopleiding DJI tot forensisch therapeutisch medewerker (ook wel zorg- en behandelinrichtingswerker, ZBIW'er, genoemd), de Basisopleiding DJI tot casemanager en de training Levensloop, psychopathologie en criminaliteit. Hoe ontstaat bepaald gedrag en hoe ga je hier als medewerker mee om? Wat doe je bijvoorbeeld als iemand met een licht verstandelijke beperking ontvlamt? En hoe kun je als medewerker dat gedrag positief beïnvloeden? Dit zijn enkele vragen die aan bod komen. “Als trainer geef ik deelnemers de basis mee: wat zijn kenmerken van bepaalde stoornissen en hoe kun je hier het beste op reageren? Zeker als iemand agressief wordt, is het goed om te weten dat het effectiever kan zijn om op een andere manier in te grijpen dan je eigenlijk zou doen bij iemand die geen stoornis heeft. Wat ik hoop is dat deelnemers na een training met een open en onderzoekende blik teruggaan naar hun locatie en gaan kijken naar het gedrag áchter het gedrag.”

Betrokkenheid

De trainingen worden door heel Nederland gegeven, zowel op de locaties van het Opleidingsinstituut DJI als in de PI’s. Daarnaast zijn er lessen die online worden gegeven. Naast het geven van de lessen, is Stevy betrokken bij het doorontwikkelen van trainingen zodat deze goed aan blijven sluiten op de praktijk. “Iedereen die bij het Opleidingsinstituut DJI werkt, doet dat met heel veel passie. Collega’s zijn bevlogen en die betrokkenheid voel je in de organisatie,” aldus Stevy. “Ik werk hier nu vijf jaar met heel veel plezier. Het mooie van mijn vak is de afwisseling: ik vind het fantastisch om naar locaties in heel Nederland te gaan, verschillende trainingen te geven en iedere keer nieuwe mensen te ontmoeten. Iedere dag is een avontuur. Het mooiste is als deelnemers na afloop zeggen dat ze het superfijn vonden om handvatten mee te krijgen waar ze wat aan hebben in de praktijk.”


Interesse in een baan bij het Opleidingsinstituut?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.