Er zit meer achter het werk van Oussama

“Medewerkers zo goed mogelijk voorbereiden op de praktijk”
Met zijn jarenlange ervaring bij DJI en zijn natuurlijke talent om het beste in mensen naar boven te halen, is de functie van trainer bij het Opleidingsinstituut DJI een droombaan voor Oussama. “Mijn doel is om mensen zo goed mogelijk op te leiden zodat er capabele medewerkers op de werkvloer staan.”

Oussama
Bedrijfsvoering en Staf
Opleidingsinstituut

Oussama is trainer bij Opleidingsinstituut DJI

Het Opleidingsinstituut DJI (OI) is dé specialistische opleider voor werken binnen een gedwongen kader en verzorgt trainingen aan individuele medewerkers, teams en organisatieonderdelen. Op de trainingslocaties van het OI is er alle ruimte om met diverse onderwijsvormen te werken. Praktijksituaties kunnen bijvoorbeeld nagebootst worden in een cellencomplex, op een luchtplaats of bij een DV&O-busje. Daarnaast zijn er faciliteiten om met moderne technieken te werken, zoals het gebruik van een VR-bril. Bij het OI wordt niet alleen op locatie les gegeven, maar waar mogelijk ook online.

Dit is voor mij dé plek waar ik mijn kennis en ervaring kan delen

Tips uit de praktijk

Oussama werkt sinds 2020 met veel enthousiasme bij het OI. Het werkplezier dat hij heeft straalt hij uit naar deelnemers. ZIj kennen hem als een bevlogen trainer: iemand die veel kennis en ervaring heeft, waardevolle feedback geeft en zorgt voor een prettige sfeer in de les. Oussama geeft onder meer trainingen op het gebied van predictive profiling, veiligheidsbewustzijn en voortgezet crimineel handelen. Daarnaast is hij groepsdocent bij de basisopleiding. Dat betekent dat hij de ene dag voor een groep nieuwe medewerkers staat en de andere keer voor medewerkers die al langer voor DJI werken en zich verder verdiepen in bepaalde thema’s. “Dit is voor mij dé plek waar ik mijn kennis en ervaring kan delen en mensen kan helpen om ze zo goed mogelijk voor te bereiden op de praktijk”, aldus Oussama. “Wat betekent het om voor DJI te werken en wat wordt er verwacht op het gebied van integriteit? Hoe ziet de praktijk eruit? En hoe kunnen ze het beste met situaties omgaan? Het doel van de trainingen is dat er capabele mensen op de werkvloer staan die zowel op het theoretische als fysieke vlak vakbekwaam zijn. Dat maakt het voor mij ontzettend leuk om hier te werken. Het is zo gaaf om te beseffen dat ik nu al een paar honderd mensen heb opgeleid.”

Steunpilaar

Oussama begon zijn loopbaan bij DJI in 2007 als detentietoezichthouder en voelde al meteen dat hij de goede keus had gemaakt. “Je merkt dat je echt wat voor mensen kan betekenen: je bent een steunpilaar in hun dagelijks leven. Ik spreek alle Arabische talen en daardoor kan ik gemakkelijk contact maken. Ik denk dat mensen ook voelen dat ik ze oprecht wil helpen en dat ze zich daardoor open durven te stellen. Het is niet met een pen te beschrijven hoeveel voldoening het geeft om een verschil te maken in iemands leven.” Na zes jaar in een detentiecentrum te hebben gewerkt, maakte Oussama binnen DJI nog twee keer een overstap. Zo werkte hij een tijdje voor DV&O (eerst voor de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid en later het Bijzonder ondersteuningsteam). Daarna koos hij voor een andere richting en ging aan de slag als pedagogisch medewerker bij een jeugdinrichting.

Warme familie

“Ik heb de afgelopen jaren zoveel verschillende dingen gedaan dat ik sterk het gevoel kreeg dat ik daar iets mee wilde doen. Ik kan het verschil maken door als trainer aan de slag te gaan en de theorie met de praktijk verbinden.” Daarom besloot Oussama drie jaar geleden te solliciteren bij het OI, een organisatie waar hij zich meteen thuis voelde. “Ik heb zo’n warm welkom gehad toen ik hier begon. Iedereen hier is lief en sociaal. Het is fijn om te weten dat je bij je collega’s terecht kunt met vragen of om te sparren. Het voelt als één grote familie. Ik ben dan ook blij dat ik de overstap heb gemaakt.”


Interesse in een baan bij het Opleidingsinstituut?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.