Er zit meer achter het werk van Andre

Wij testen applicaties die direct van invloed zijn op de maatschappij

Als je als softwaretester ergens maatschappelijk relevant bezig bent, dan is het wel bij de Directie Informatievoorziening (DI) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). André Maranus weet er alles van; hij stuurt het testteam aan. “De applicaties die wij testen zijn technische hoogstandjes en direct van invloed op de maatschappij.”

Andre
Bedrijfsvoering en Staf
Hoofdkantoor - Directie Informatievoorziening

André werkt als software tester bij de Directie Informatievoorziening

André: “Als tester kun je bij zo’n beetje alle bedrijven terecht. Maar bij hoeveel van die organisaties heeft je werk direct effect op de samenleving? Juist die maatschappelijke relevantie bij DJI spreekt mij enorm aan.” Als testadviseur geeft André functioneel leiding aan een betrokken en enthousiast team van twaalf testers en zeven testmanagers. “Wij spelen een belangrijke rol bij de informatievoorziening als het gaat om de veiligheid van de samenleving. ICT is hierbij niet meer weg te denken en er zijn continu nieuwe innovaties. Voordat deze applicaties en software in de praktijk worden geïmplementeerd, worden ze door mijn team uitvoerig getest.”

Enkelbanden met duizend-en-één opties

Op dit moment werken de testers bijvoorbeeld aan de nieuwe elektronische enkelbanden voor justitiabelen. “Een mega-interessant project. Het zijn nieuwe banden van een nieuwe leverancier, met nieuwe systemen en software. Daar komt zoveel meer bij kijken dan je zou denken. Zo’n band kent duizend-en-één opties, die je per individu kunt instellen. Denk aan gebiedsgeboden en –verboden al dan niet in combinatie met een tijdklok. Door onder andere zelf zo’n band om te doen en in te stellen, kijken we of alle functies werken zoals gespecificeerd.”

Het is niet de bedoeling dat een gedetineerde via de app vrij op internet kan en contact legt met de buitenwereld.

Veilig tegen in- én uitbraken

Naast functionele acceptatietesten voert het team ook gebruikerstesten uit, waarvoor gebruikers worden ingeschakeld. “Reclassering Nederland en andere reclasseringsorganisaties werken bijvoorbeeld met de monitoringssystemen van de enkelbanden. Wij nodigen ze uit om die onder onze begeleiding te testen. Een ander (pilot)project dat nu loopt is een tablet met aparte, afgeschermde programmatuur waarmee justitiabelen onder andere hun boodschappen kunnen bestellen. Een applicatie waar complexe software achter zit. Het is belangrijk dat zo’n systeem veilig is tegen inbraken, maar óók tegen uitbraken. Het is niet de bedoeling dat een gedetineerde via de app vrij op internet kan en contact legt met de buitenwereld.”

“Je kunt hier alle kanten op”

Andrés rol is het coachen en faciliteren van de teamleden. “Ik ben hun vraagbaak en klankbord, en vind het leuk hen te helpen en mijn kennis en ervaring te delen.“ Die ervaring deed hij op als ICT-professional in de pensioenwereld én als beroepsmilitair. “Dat laatste is natuurlijk heel ander soort werk. Maar ook maatschappelijk relevant, en bij een grote non-profitorganisatie als de overheid. Dat heeft me altijd al aangesproken. Daarbij biedt werken bij de Rijkoverheid veel voordelen. Kijk alleen al naar DJI, daar werken ruim 15.000 mensen. In zo’n grote organisatie kun je alle kanten op, en daar krijg je ook alle ruimte voor. Bijvoorbeeld door middel van opleidingsbudgetten en de mogelijkheid om flexibel te werken om je op een studie te richten.”

Testers van alle niveaus

Zelf zit André voorlopig prima op zijn plek als testadviseur. “Ik ben voorjaar 2020 begonnen, en er liggen voor mij veel interessante uitdagingen. Zo richt ik me op het verbeteren van de implementatie van het testproces, en op het aantrekken van nieuwe interne collega’s. Ambitieuze starters met frisse ideeën of ervaren testers die al veel verschillende bedrijven van binnen hebben gezien: alle niveaus zijn welkom in mijn team. Dat levert interessante en leerzame wisselwerkingen op.“

Interesse in werken bij Directie Informatievoorziening?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.