Er zit meer achter het werk van Marloes

''Met mijn werk zet ik veranderingen in gang''

Zekerheid, uitdaging, fijne collega’s en afwisseling. De baan van Marloes biedt het allemaal. Als projectmanager bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) staat ze aan het roer bij grote vernieuwings- en verbeteringsprojecten. Ze is bij alle facetten betrokken: vanaf het referentieonderzoek en de aanbesteding tot aan de oplevering. Door te plannen, organiseren en coördineren, zorgt ze voor succesvolle resultaten. Dat doet ze samen met verschillende enthousiaste collega’s.

Marloes
Bedrijfsvoering en Staf
Hoofdkantoor - Directie Informatievoorziening

Marloes werkt als projectmanager bij de Directie Informatievoorziening

Voeten in de klei

Het grootste deel van haar carrière was Marloes consultant bij een grote organisatie en richtte ze zich op het domein openbare orde en veiligheid. Na een tussenstap bij een kleinere partij in de markt, begon ze als projectmanager bij DJI. “Grote en complexe projecten oppakken en met mijn voeten in de klei staan: daar krijg ik energie van”, vertelt Marloes. “In mijn vorige banen groeide ik door en pakte ik steeds meer commerciële taken op. Ik mistte de projecten en wilde een maatschappelijke bijdrage leveren. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om samen met collega’s te bouwen aan een organisatie. Toen ik mijn drijfveren met een oud-collega besprak, vertelde hij me dat er een baan als projectmanager bij DJI vrijkwam. Toeval bestaat niet, toch? Ik zocht contact, ging in gesprek en werd aangenomen. Sinds 2018 werk ik hier met veel plezier.”

Groot, uitdagend project

Marloes’ projecten hebben veelal een ICT-component. “Alle projecten die ik oppak, brengen verandering. Zo verbeter ik met mijn team systemen of komen we met nieuwe functies ter bevordering van de efficiency en productiviteit. Momenteel werk ik als projectleider met een grote groep professionals aan een groot en uitdagend project: de nieuwe basisvoorziening. Dit systeem helpt mijn collega’s bij het hele detentie- en re-integratieproces. Voordat iemand in detentie geplaatst wordt, geeft de voorziening aan op welke locatie er bedden beschikbaar zijn. Ook biedt de voorziening oplossingen, bijvoorbeeld rondom het controleren van testresultaten, rapportages en bezittingen. Mijn verantwoordelijkheid? Zorgen dat het systeem optimaal gebouwd, getest en gebruikt kan worden.”

Het maximale uit het team halen

Uitdaging is voor Marloes een grote drijfveer. Ze werkt het liefst aan meerdere projecten tegelijk. Een van haar voltooide projecten? Gedetineerden digitaal vaardig maken. “Samen met mijn team heb ik de pilot in gang gezet”, vertelt ze trots. “We leven in een digitale wereld, maar gedetineerden weten soms niet eens wat een tablet is. Om na detentie bijvoorbeeld een uitkering aan te kunnen vragen, moeten ze digitaal vaardig zijn. Maar aan het idee van internet voor gedetineerden zitten veel haken en ogen; er moet met verschillende aspecten rekening worden gehouden. Dat maakte dit project uitdagend. Ik heb het nodig om me af en toe af te vragen hoe ik knelpunten opgelost ga krijgen. Na te sparren met collega’s en door het onderwerp even te laten rusten, kom ik vaak met nieuwe ideeën. Dat geeft voldoening.”

Je merkt aan alles dat de organisatie mensgericht is.

Samen bouwen aan een toekomstbestendige organisatie

Het projectteam bestaat uit onder andere deelprojectleiders, testers en architecten. Stuk voor stuk fijne collega’s, volgens Marloes. “De werksfeer is positief. En van arbeidsvoorwaarden tot ontwikkelmogelijkheden: je merkt aan alles dat de organisatie mensgericht is. Mijn projectteamleden willen het graag goed doen en zetten regelmatig een stapje extra. Ik vind het leuk om het maximale uit mensen te halen en coach minder ervaren collega’s. Verantwoordelijkheid nemen staat daarbij voorop: fouten maken is niet erg, maar ik vind het belangrijk dat collega’s erover nadenken hoe ze deze de volgende keer kunnen voorkomen. Tot slot vind ik het fijn dat we een divers team hebben. Daardoor wordt er door veel verschillende brillen naar vraagstukken gekeken. En komen we tot innovatieve en creatieve oplossingen.”

Alles is bespreekbaar

Sinds ze bij de Dienst Justitiële Inrichtingen werkt, is de balans tussen haar werk- en privéleven beter dan ooit. Marloes: “Ik werk 36 uur per week, verdeeld over vier dagen. De extra vrije dag is echt een cadeau aan mezelf. Ook als je andere wensen hebt, krijg je de ruimte om deze bespreekbaar maken. Zo mocht ik op eigen initiatief opleidingen tot onder andere scrummaster en productowner volgen. En voel ik me vrij om ontwikkeldoelen in te brengen. Maar voor nu zit ik helemaal op mijn plek; ik geniet echt van mijn werk.”

Interesse in werken bij Directie Informatievoorziening?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.