Er zit meer achter het werk van Paulo

''Ik werk heel zelfstandig en krijg veel vrijheid. Dat vind je in dit werk ergens anders niet zo snel''

Is er binnen de Rijks Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt een stoel kapot? Een scheur in de muur of problemen met de ventilatie of een elektrische installatie? Dan komt Paulo in actie. Hij is medewerker technische dienst bij het Facilitair Bedrijf van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Wat daar zo leuk aan is? Hij vertelt het zelf.

Paulo
Bedrijfsvoering en Staf
SSC DJI

Paulo werkt als medewerker technische dienst bij het Facilitair Bedrijf onderdeel van SSC DJI

Veel vrijheid

Mijn werk is geen 9-tot-5-baan. Soms komt het voor dat ik wat langer doorwerk om een storing op te lossen.
Je moet dus wel flexibel zijn, maar je krijgt er ook veel flexibiliteit voor terug. En vrijheid. Dat vind ik prettig aan mijn baan. Ik werk heel zelfstandig, er is bij wijze van spreken niemand die mij op de vingers kijkt. Die vrijheid vind je ergens anders niet zo snel.

Beveiligingsregels

Is er een probleem of iets kapot? Dan komt de melding daarvan bij mij en mijn collega terecht. Vaak kunnen we het zelf oplossen. Maar het komt ook voor dat we een aannemer of monteur inschakelen. Natuurlijk kan die niet zomaar het terrein op wandelen, er gelden hier beveiligingsregels. Daarover onderhoud ik het contact. Zo moet van tevoren onder meer een verklaring omtrent het gedrag, een VOG, worden aangeleverd. Ook zie ik er tijdens de werkzaamheden op toe dat de bezoekende partij zich aan de regels houdt. En ik schakel hierover met de afdeling Beveiliging. Dat maakt mijn baan anders dan bij veel andere organisaties.

Contact met justitiabelen

De Hartelborgt mag dan een jeugdinrichting zijn, het blijft natuurlijk een penitentiaire inrichting. Met elektrische deuren, beveiligingscamera’s, noem maar op. Dat geeft wel een bepaalde dynamiek. Want is er een storing in een van de beveiligingsinstallaties, dan moet die natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost. Ik heb ook contact met de justitiabelen. Ik werk tenslotte ook voor hen, bijvoorbeeld als er iets stuk is op hun afdeling.

De Rijksoverheid heeft goede regelingen, ik noem het vastigheden, je staat hier echt niet zomaar op straat.

Goede regelingen

Van oorsprong ben ik elektromonteur. Na jarenlang via uitzendbureaus te hebben gewerkt en bij raffinaderijen als Shell en Q8, werd ik magazijnmedewerker. Daarna heb ik van 2001 tot 2010 bij Justitie gewerkt in de beveiliging. Toen dat vanwege een blessure niet meer kon, ben ik als geluidsengineer de muziek ingegaan. In 2016 ging ik weer bij Justitie werken, en daar heb ik geen spijt van. De Rijksoverheid heeft goede regelingen, ik noem het vastigheden, je staat hier echt niet zomaar op straat. Ook leuk: naast de dertiende maand krijgen we een individueel keuzebudget, een IKB. Extra geld dat je kunt laten uitbetalen of waar je vrije dagen van kunt kopen. Het is hier gewoon goed geregeld.

Leuke update: Paulo is inmiddels doorgegroeid naar de functie facilitair coördinator facilitair binnen het Facilitair Bedrijf (onderdeel van SSC DJI). 

Interesse in een baan op facilitair gebied?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.