Er zit meer achter het werk van Menno

''Service bieden en ICT: voor mij de ideale combinatie''

Menno is de spin in het web van het ERP-systeem van het Shared Service Center Dienst Justitiële Inrichtingen (SSC DJI). Dit systeem verbindt alle onderdelen van de financiële administratie met elkaar: van de bestelaanvraag tot aan de verloning van gedetineerden en het grootboek van DJI. Als medewerker functioneel beheer ondersteunt Menno collega’s bij het gebruik van dit systeem.

Menno
Bedrijfsvoering en Staf
SSC DJI

Menno werkt als medewerker functioneel beheer bij het financieel dienstencentrum

Ik werk sinds 2006 bij DJI. Destijds ben ik begonnen in een rapportagefunctie op de afdeling Financieel Beheer en Rapportage, maar vanuit mijn interesse in techniek en ICT ben ik doorgegroeid naar deze baan. Dit is wat ik écht leuk vind om te doen.

De helpende hand

Hebben bijvoorbeeld penitentiair inrichtingsmedewerkers, facilitair inkopers of collega’s van de afdeling Crediteuren een vraag over het ERP-systeem? Dan komt die bij ons terecht. Bijvoorbeeld wanneer ze een foutmelding krijgen in het systeem of niet kunnen inloggen. Mijn collega’s en ik analyseren de wens van de gebruiker. Kunnen we de vraag direct beantwoorden? Dan pakken we ‘m zelf op. Is het een heel technische vraag? Dan sturen we deze door naar onze collega’s van SSC ICT. Daarbij vertalen we de vraag van de gebruiker. Zodat de technische collega met één blik kan ziet wat wij hebben gecontroleerd en begrijpt wat er wordt bedoeld.

Elke vraag en elk probleem zit weer anders in elkaar, daardoor is geen dag hetzelfde. Naast het oplossen van problemen denk ik ook mee over processen.

Geen dag is hetzelfde

Het leukste aan mijn werk? Het samenspel van analyseren en service bieden. Elke vraag en elk probleem zit weer anders in elkaar, daardoor is geen dag hetzelfde. Naast het oplossen van problemen denk ik ook mee over processen. Bijvoorbeeld over welke mogelijkheden ons systeem kan bieden, en hoe we dit het beste kunnen inrichten. Ook help ik bij het ontwikkelen van rapportages, daar weet ik door mijn achtergrond veel vanaf. Hoe kunnen we gegevens het beste aanleveren? Daar verdiep ik me samen met mijn collega’s in. Daarbij werken we bijvoorbeeld samen met de businessintelligence-specialisten.

Ambitieus

Ik heb écht het gevoel dat ik belangrijk ben voor deze organisatie. Zowel voor de directie als voor de medewerker van de gevangenis. Ik doe alles om hun werk makkelijker te maken, door het verplichte deel in de financiële administratie zo goed mogelijk te regelen. Onze organisatie – het Financieel Dienstencentrum – is ambitieus: we streven ernaar het beste financiële dienstencentrum van de overheid te worden. We willen zo efficiënt en effectief mogelijk werken. Daarom zetten we onze systemen en data nu slim in, zodat we voorbereid zijn op de toekomst.

Blijven groeien

Persoonlijke ontwikkeling en doorgroeien wordt bij ons gestimuleerd, zodat je mee kunt groeien met het bedrijf. Een aantal jaren geleden gaf de directie bijvoorbeeld aan dat veel administratieve werkzaamheden worden geautomatiseerd. Aan ons werd gevraagd om daarover mee te denken. Die betrokkenheid vind ik fijn. Zelf heb ik verder een opleiding BiSL Foundation gevolgd en binnenkort wil ik starten aan een verkorte hbo-opleiding business information. Dat wordt toegejuicht vanuit de organisatie.

Gemoedelijke sfeer

De sfeer bij ons is heel gemoedelijk en professioneel. Collega’s zijn open en flexibel. Heb je een vraag? Dan staat een collega altijd klaar om te helpen. Meestal werken we binnen kantoortijden, maar soms – wanneer we een deadline moeten halen – werken we wat langer door. Deze week staat bijvoorbeeld de livegang van de nieuwe versie van het ERP-systeem op het programma. Als die deadline is gehaald, gaan we kijken of we een online pubquiz kunnen organiseren met z’n allen. Zodat we — ondanks de huidige coronamaatregelen — wat leuks met elkaar kunnen doen!

Interesse in werken als functioneel beheerder?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.