Er zit meer achter het werk van Linda en Michelle

“Continu op verschillende borden schaken, zorgt voor een unieke dynamiek”
De rechter veroordeelt, de veroordeelde gaat naar de gevangenis. Einde verhaal? Zeker niet, weten Linda en Michelle als managers binnen de divisie Individuele Zaken. Voor hen begint het hier pas! Samen met hun teams – én de andere zes teams binnen de divisie – zorgen Linda en Michelle dat mensen met een veroordeling en mensen die wachten op een oordeel op het juiste moment op de juiste plek komen. Een verantwoordelijke taak. Linda: “Wij werken in een uitdagende en dynamische omgeving . Het gaat écht ergens over, met als doel een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid in Nederland.”

Linda en Michelle
Bedrijfsvoering en Staf
Hoofdkantoor - Divisie Individuele Zaken

Linda en Michelle zijn managers bij de Divisie Individuele Zaken

Altijd reuring

Dagelijks worden er ongeveer 150 mensen veroordeeld voor een vergrijp. De plaatsing van deze mensen is afhankelijk van de beschikbare capaciteit en de behandelmaatregelen die de rechter oplegt. “Zodra iemand veroordeeld wordt, móet die dag een goede plek gevonden worden. Dit gaat van het regelen van vervoer naar de inrichting tot een goede overweging in welke omgeving en bij wie de veroordeelde wel of niet geplaatst kan worden”, vertelt Michelle. “Je hebt te maken met spanningen, veiligheidsvraagstukken en soms tegengestelde belangen”, vult Linda aan. “Er is politieke en bestuurlijke druk, druk uit de maatschappij én vanuit de justitiële keten. Er is dus altijd reuring. Je schaakt continu op meerdere borden tegelijk en denkt vooruit. Dat zorgt voor een bijzondere dynamiek. Daar moet je tegen kunnen, maar voor mij maakt die dynamiek het werk juist ontzettend leuk.”

Veel afwisseling

Die dynamiek zit ook in de verschillende teams binnen de divisie Individuele Zaken. Naast de plaatsing behandelt de divisie ook bezwaar- en beroepschriften én verlofverzoeken van mensen die binnen de justitiële inrichtingen geplaatst zijn. Michelle: “En wat ons werk ook zo afwisselend maakt, is dat we werken voor álle doelgroepen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Van forensische zorg tot het gevangeniswezen en van jeugdinrichtingen tot vreemdelingenbewaring. Vanuit onze divisie krijg je een goed inzicht in de complexe wereld die achter de Dienst Justitiële Inrichtingen schuilgaat.”

Betrokken medewerkers

Linda en Michelle zijn drie jaar geleden ongeveer tegelijk gestart als manager. Linda: “De afgelopen jaren hebben we ervoor gezorgd dat mensen op basis van hun inhoudelijke kennis en talenten op de juiste plek zitten binnen de divisie. Dit zorgt voor een positieve sfeer, waarin we werken aan kwaliteit. De inhoud van ons werk verbindt ons en dat voel je heel sterk binnen de teams. Iedereen is erg betrokken en weet ons te vinden. We werken als divisie Individuele Zaken ook nauw samen met andere divisies en partijen binnen het werkveld.”

Zodra iemand veroordeeld wordt, móet die dag een goede plek gevonden worden. Dit gaat van het regelen van vervoer naar de inrichting tot een goede overweging in welke omgeving en bij wie de veroordeelde wel of niet geplaatst kan worden

Verantwoordelijke baan

De divisie gaat nu een nieuwe fase in, waarin doelgroepgericht werken centraal staat. Daarom zijn Linda en Michelle op zoek naar zes nieuwe collega-managers. Michelle: “Iedere manager stuurt zo’n 15 tot 25 collega’s aan en is verantwoordelijk voor de werkzaamheden van dat team en een aantal divisiebrede portefeuilles. Goed samenwerken met andere collega-managers is hierbij belangrijk.” Linda bevestigt dit. “Als we goed samenwerken, is de minister bijvoorbeeld op tijd geïnformeerd over een gevoelige casus en staat er een bus klaar om een veroordeelde naar de best passende penitentiaire inrichting te brengen. En voorkomen we dat twee veroordeelde mensen die elkaar kennen samen worden geplaatst. Een verantwoordelijke baan dus, waarin je veel ruimte krijgt om je te ontwikkelen door bijvoorbeeld cursussen of opleidingen te volgen, je op veel plekken komt én de mogelijkheid hebt om vanuit huis te werken.”
Interesse in werken bij DJI?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.