Altijd reuring
Dagelijks worden er ongeveer 150 mensen veroordeeld voor een vergrijp. De plaatsing van deze mensen is afhankelijk van de beschikbare capaciteit en de behandelmaatregelen die de rechter oplegt. “Zodra iemand veroordeeld wordt, móet die dag een goede plek gevonden worden. Dit gaat van het regelen van vervoer naar de inrichting tot een goede overweging in welke omgeving en bij wie de veroordeelde wel of niet geplaatst kan worden”, vertelt Michelle. “Je hebt te maken met spanningen, veiligheidsvraagstukken en soms tegengestelde belangen”, vult Linda aan. “Er is politieke en bestuurlijke druk, druk uit de maatschappij én vanuit de justitiële keten. Er is dus altijd reuring. Je schaakt continu op meerdere borden tegelijk en denkt vooruit. Dat zorgt voor een bijzondere dynamiek. Daar moet je tegen kunnen, maar voor mij maakt die dynamiek het werk juist ontzettend leuk.”
Veel afwisseling
Die dynamiek zit ook in de verschillende teams binnen de divisie Individuele Zaken. Naast de plaatsing behandelt de divisie ook bezwaar- en beroepschriften én verlofverzoeken van mensen die binnen de justitiële inrichtingen geplaatst zijn. Michelle: “En wat ons werk ook zo afwisselend maakt, is dat we werken voor álle doelgroepen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Van forensische zorg tot het gevangeniswezen en van jeugdinrichtingen tot vreemdelingenbewaring. Vanuit onze divisie krijg je een goed inzicht in de complexe wereld die achter de Dienst Justitiële Inrichtingen schuilgaat.”
Betrokken medewerkers
Linda en Michelle zijn drie jaar geleden ongeveer tegelijk gestart als manager. Linda: “De afgelopen jaren hebben we ervoor gezorgd dat mensen op basis van hun inhoudelijke kennis en talenten op de juiste plek zitten binnen de divisie. Dit zorgt voor een positieve sfeer, waarin we werken aan kwaliteit. De inhoud van ons werk verbindt ons en dat voel je heel sterk binnen de teams. Iedereen is erg betrokken en weet ons te vinden. We werken als divisie Individuele Zaken ook nauw samen met andere divisies en partijen binnen het werkveld.”
Zodra iemand veroordeeld wordt, móet die dag een goede plek gevonden worden. Dit gaat van het regelen van vervoer naar de inrichting tot een goede overweging in welke omgeving en bij wie de veroordeelde wel of niet geplaatst kan worden
Verantwoordelijke baan
De divisie gaat nu een nieuwe fase in, waarin doelgroepgericht werken centraal staat. Daarom zijn Linda en Michelle op zoek naar zes nieuwe collega-managers. Michelle: “Iedere manager stuurt zo’n 15 tot 25 collega’s aan en is verantwoordelijk voor de werkzaamheden van dat team en een aantal divisiebrede portefeuilles. Goed samenwerken met andere collega-managers is hierbij belangrijk.” Linda bevestigt dit. “Als we goed samenwerken, is de minister bijvoorbeeld op tijd geïnformeerd over een gevoelige casus en staat er een bus klaar om een veroordeelde naar de best passende penitentiaire inrichting te brengen. En voorkomen we dat twee veroordeelde mensen die elkaar kennen samen worden geplaatst. Een verantwoordelijke baan dus, waarin je veel ruimte krijgt om je te ontwikkelen door bijvoorbeeld cursussen of opleidingen te volgen, je op veel plekken komt én de mogelijkheid hebt om vanuit huis te werken.”