Er zit meer achter het werk van Karin

“Het werk van functioneel beheerder bij DJI is enorm dynamisch. Je weet waar je het voor doet”
“We zoeken mensen die durven te veranderen. Functioneel beheerders die méér willen dan applicaties beheren en die het gesprek willen aangaan met de gebruikers in het veld.” Aan het woord is Karin, hoofd van de afdeling Functioneel Beheer en Dienstenmanagement binnen de Directie Informatievoorziening (DI). Haar afdeling is volop in ontwikkeling. Niet alleen qua strategie, waarin het functioneel beheer zich steeds meer op ontwikkeling richt. Maar ook in samenstelling. “We kunnen veel nieuwe mensen gebruiken.”

Karin
Bedrijfsvoering en Staf
Hoofdkantoor - Directie Informatievoorziening

Karin is hoofd van de afdeling Functioneel Beheer en Dienstenmanagement

“Het vak van functioneel beheerder is de afgelopen jaren flink veranderd”, vertelt Karin. “Het richt zich steeds meer op ontwikkeling. Niet alleen bij ons hoor, overal. Maar wat het juist bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zo interessant maakt, is dat je nauw samenwerkt met directe collega’s en met de (kern)eindgebruikers en dus direct bijdraagt aan het primaire proces van onze organisatie.”

Je weet waar je het voor doet

“Geavanceerde IV-systemen en -apps zijn binnen DJI niet meer weg te denken, zij ondersteunen de processen van onze organisatieonderdelen. Van aanvraag- en planningssystemen op de tablets van de buschauffeurs die justitiabelen van A naar B vervoeren, tot beveiligde software waarmee gedetineerden kunnen videobellen met thuis. Of systemen waarin complexbeveiligers gegevens over justitiabelen bijhouden. Ontstaat er onrust in de gevangenis omdat bepaalde informatie, zoals risicovol gedrag, niet goed is vastgelegd? Dan staan we meteen in de krant. Je weet als functioneel beheerder waar je het voor doet.”

Ik zoek functioneel beheerders met lef. Die met ideeën komen, de regie kunnen pakken en hun collega’s kunnen enthousiasmeren om mee te bewegen

Functioneel beheerders met lef en ideeën

“De klant stelt een vraag en wij gaan aan de slag – die werkwijze is achterhaald. We werken al steeds meer met de klant die een vraag stelt. Wij gaan sámen, met informatiemanagers en de klant, aan de slag om de gewenste app of software te bedenken, passend bij hun proces en vraag. En we leveren steeds vaker in delen op, zodat de klant er tijdig mee kan oefenen en we samen kunnen bijsturen. Zo ontwikkelen we samen met onze leverancier(s) en het veld de systemen en maken we de informatievoorziening beter. Deze verandering is al ingezet, maar wil ik verder doorontwikkelen. Ik zoek dus functioneel beheerders met lef. Die met ideeën komen, de regie kunnen pakken en hun collega’s kunnen enthousiasmeren om mee te bewegen.”

Naast de mensen in het veld

“De collega’s in het veld, bijvoorbeeld penitentiair inrichtingswerkers of complexbeveiligers, zijn meestal niet zo digi-vaardig als wij. Het is juist belangrijk dat zij op de juiste manier met een applicatie kunnen werken. Ook hier zie ik een cruciale rol voor de functioneel beheerders: naast de mensen in het veld gaan zitten en uitleggen waar de systemen voor zijn en hoe ze werken. Meestal gebeurt dat via kerngebruikers of superusers, maar soms ga je bij de locaties langs. Dat stimuleer ik juist. Als je weet waar kerngebruikers tegenaan lopen of als je ziet hoe systemen worden gebruikt, kun je goed inspelen op de ontwikkeling. Het is voor ons die werken met informatievoorziening hartstikke zinvol om te zien hoe de mensen in het veld hun werk moeten doen. Ze moeten op justitiabelen letten, alles in de gaten houden en tegelijkertijd data invoeren. Het is goed dat wij met eigen ogen zien hoe lastig dat in de praktijk kan zijn.”

Trainingen ontwikkelen

“Functioneel beheerders die het leuk vinden om scholing te ontwikkelen, krijgen van mij alle ruimte. Natuurlijk zijn we geen docenten. Maar we zijn wel van IV en daar zijn we goed in. We zien dus waar problemen ontstaan, zoals wanneer verkeerde data worden ingevoerd. Ik geef de functioneel beheerders in mijn team de kans om samen met het opleidingsinstituut trainingen te ontwikkelen. Denk aan interactieve filmpjes, maar soms ook face-to-face-scholing. “

Dynamiek

“Wat veel mensen misschien niet weten, is hoeveel dynamiek hier is. Toen justitiabelen vanwege de coronamaatregelen geen bezoek konden ontvangen, hebben we samen met SSC-I binnen twee weken 850 tablets geregeld waarmee zij kunnen videobellen met thuis. Dat klinkt misschien simpel, maar je begrijpt dat hier complexe en zeer beveiligde software achter zit. Trouwens, dat videobellen is weliswaar uit nood geboren. Maar dit wordt een vaste oplossing die we verder uitrollen. Gedetineerden vinden videobellen soms nog fijner dan een live-bezoekje. Omdat ze behalve hun partner ook hun huis, kinderen, huisdieren, tuin en noem maar op kunnen zien. Ze krijgen er een hechtere relatie door met thuis. Mooi toch, dat je daar ook als functioneel beheerder direct aan bijdraagt?”

Ben jij de functioneel beheerder die Karin zoekt?

Zoek jij als ICT-professional werk dat ertoe doet? Kom dan de afdeling Functioneel Beheer en Dienstenmanagement versterken. Bekijk hier de vacature voor functioneel beheerder en wie weet word jij de nieuwe collega van Karin.
Interesse in een baan bij de Directie Informatievoorziening

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.