Er zit meer achter het werk van Peter & Helma

''Ik denk dat veel mensen niet weten hoe sterk onze organisatie is in vernieuwing en innovatie''

Werk je bij de afdeling Functioneel Beheer en Dienstenmanagement bij de Directie Informatievoorziening (DI), dan is de kans groot dat jouw rol anders is dan bij veel andere organisaties. Zo richt Peter zich meer op ontwikkeling en innovatie, en heeft hij een regierol binnen het DevOps-team. Helma heeft juist veel contact met ketenpartners, zoals de politie en het UWV. Lees wat hun werk zo boeiend maakt.

Peter & Helma
Bedrijfsvoering en Staf
Hoofdkantoor - Directie Informatievoorziening

Peter & Helma werken als functioneel beheerders bij de directie informatievoorziening

Bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) doet je werk ertoe”, vertelt Peter. “Zo worden de applicaties die wij in ons team beheren en ontwikkelen, gebruikt door de Dienst Vervoer en Ondersteuning. We werken aan geavanceerde informatiesystemen, waar ook partijen buiten DJI mee werken. Denk aan het OM, de politie en het COA. Maar de dienst gaat ook over zoekacties in cellen en de inzet van speurhonden.

Minder op de inhoud, meer op de regie

Mijn werk als senior functioneel beheerder is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd”, vervolgt Peter. “Van beheersactiviteiten ben ik meer richting innovatie gegaan. Ik zit hierdoor minder op de inhoud en meer op de regie. Zo ben ik een belangrijke gesprekspartner van de productowner en maak ik de vertaalslag tussen de gebruikers en de applicatieontwikkelaars. Ik ben als het ware de projectleider binnen het multidisciplinaire team. Het leuke daarvan is dat ik ook andere zaken oppak die ik voorheen als functioneel beheerder niet deed. Budgetbeheer en meehelpen zoeken naar nieuwe collega’s- bijvoorbeeld. En hebben we zoals nu nieuwe mensen nodig? Dan mag ik me daarmee bemoeien. Dat maakt mijn baan extra interessant.

Overkoepelende rol

Dat je als functioneel beheerder bij DJI verschillende kanten op kunt, blijkt wel uit het feit dat Helma’s rol nogal verschilt van die van Peter. “Ik vervul meer een overkoepelende regie- en sturingsrol. Officieel valt mijn functie onder functioneel beheer, maar ik richt me op de ketencoördinatie”, vertelt ze. “Het leuke daarvan is dat ik zowel intern als extern veel contacten onderhoud. Het draait om het op orde houden van de berichtenuitwisseling tussen DJI en haar partners en een goede samenwerking. Dit vraagt om kennis van het applicatielandschap, met elkaar afstemmen en goed blijven nadenken. Een fout in de berichtenuitwisseling kan cruciale gevolgen hebben. Daarnaast richt ik me op het optimaliseren van de datakwaliteit met onder andere politie, justitie en het COA en geef ik advies bij veranderingen of vernieuwingen in de informatieketen.”

Ik doe graag iets voor de samenleving, en wil met én voor mensen werken.

Nooit uitgeleerd

Helma werkte bijna 25 jaar bij een gemeente en maakte in de zomer van 2020 de overstap naar DJI. “Ik doe graag iets voor de samenleving, en wil met én voor mensen werken. Verder spreekt het me aan dat DJI een grote organisatie is die continu in beweging is. Ik denk dat veel mensen niet weten hoe sterk wij zijn in vernieuwing en innovatie. Denk aan artificial intelligence en biometrie. Je bent hier nooit uitgeleerd. Daarover gesproken: ik werkte hier nog geen anderhalve maand en kreeg al een driedaagse training requirements aangeboden. Er is een ruim opleidingsbudget en je krijgt hier alle ruimte voor je vakinhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling.”

Interesse in een baan als functioneel beheerder?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.