Er zit meer achter het werk van Hans

''Een uitdagende en leuke rol op het snijvlak van gebruikers en techniek''

Gaat het om IV-zorgsystemen, dan staat het elektronisch patiëntendossier centraal. Ook binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen. Hans voert als functioneel beheerder de regie over de applicatie. “Dat doe ik niet alleen, maar samen met collega-beheerders, ketenpartners, informatiemanagers, architecten, businessanalisten en dienstenmanagers. In dat krachtenveld vervul je als functioneel beheerder wel de centrale rol.”

Hans
Bedrijfsvoering en Staf
Hoofdkantoor - Directie Informatievoorziening

Hans werkt als functioneel beheerder bij de directie informatievoorziening

IV onmisbaar bij zorgvraag

Hans Hoogendijk werkt nu tweeënhalf jaar bij de directie Informatievoorziening. Deze beheert en ontwikkelt applicaties die de ruim 15.000 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en ketenpartners als het Openbaar Ministerie en de politie ondersteunen in hun dagelijkse werk. Maar de directie is er ook voor de 11.000 justitiabelen die aan de zorg van DJI zijn toevertrouwd. Hans: “Recht op zorg is binnen DJI net zo belangrijk als in de reguliere maatschappij. Zie onze organisatie maar als Nederland in het klein, waar binnen de eigen muren tal van applicaties draaien. Ervoor zorgen dat gedetineerden de zorg krijgen die ze verdienen; dat maakt mijn werk uitdagend en complex. Goede informatievoorziening staat daarbij centraal, zodat ze de juiste medicijnen, somatische zorg, geestelijke gezondheidszorg en tandzorg krijgen.”

Elektronisch patiëntendossier

Binnen de zorg is het elektronisch patiëntendossier (EPD) onmisbaar. Hans heeft als functioneel beheerder bij de afdeling Functioneel Beheer en Dienstenmanagement de regie in handen. “Aan mij de taak om de applicaties draaiende te houden én te verbeteren. En dat vraagt wel wat van je. Voorheen heb ik enkele jaren als functioneel beheerder gewerkt bij verschillende ziekenhuizen. Daar was het overzichtelijk en je wist heel goed wie je gebruikers waren. Gewoon omdat je even naar ze toe liep. Bij DJI is de situatie heel anders.”

Je krijgt veel vrijheid wáár je werkt: thuis, op kantoor of natuurlijk bij de klant. Dat moet je wel leuk vinden.

Dynamisch en complex speelveld

Het interessante bij DJI is dat je voor meerdere divisies werkt, vindt Hans. “Bijvoorbeeld voor de penitentiaire inrichtingen, penitentiaire psychiatrische centra of jeugdinrichtingen. Elk met hun eigen behoeftes en klantvragen richting jou als functioneel beheerder. Dat die gebruikers niet in hetzelfde gebouw of het gebouw ernaast zitten, maakt het speelveld dynamisch en complex. Nu we langzaam uit de coronacrisis komen, ontstaat er gelukkig weer ruimte om het land in te gaan. Je pakt dan een dienstauto of het openbaar vervoer. Je krijgt veel vrijheid wáár je werkt: thuis, op kantoor of natuurlijk bij de klant. Dat moet je wel leuk vinden.”

Wereld op zich

Het zorglandschap is een wereldje op zich, met eigen regels en gebruikers. “Ik werk veel samen met psychiaters, psychologen en de verpleegkundigen in de penitentiaire inrichtingen”, legt Hans uit. “Ook kent zorg-ICT een eigen taal, bijvoorbeeld via de HL7-berichten waarmee koppelingen binnen zorgsystemen plaatsvinden, zoals het huisartsensysteem. Je beheert dus niet alleen de applicatie, maar ook (functioneel) die koppelingen. Verstand van zorg-ICT, liefst inclusief ervaring met EPD USER, of affiniteit ermee is dan ook onmisbaar. Want het werk als functioneel beheerder van een EPD is heel specifiek en compleet anders dan bij een accountantsdossier.”

Gevarieerd werk

Bij DJI is het nooit saai en er wordt ontzettend veel werk verzet, zo heeft Hans gemerkt. “Vrijwel continu ben je met veel verschillende werkzaamheden tegelijkertijd bezig. Zo lopen er altijd diverse projecten naast je reguliere beheerwerk, waar dus ook inzet van functioneel beheer gevraagd wordt.” Je taken variëren van het voorzitten van overleggen, het doorvoeren van functionele wijzigingen, testen, incidentbeheer in TOPdesk, het opleiden van gebruikers, deelname aan onder andere multidisciplinaire scrumsessies en periodiek onderhoud van de applicatie tot leveranciersgesprekken. “Daarnaast loopt er nu een aanbesteding voor een heel nieuw EPD. Een prachtig traject waaraan jij ook je steentje kunt bijdragen. Wil je weten of dit werk bij je past? Loop dan gerust een dagdeel met me mee om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dit heb ik zelf ook gedaan en ik was meteen verkocht.”

Interesse in werken als functioneel beheerder?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.