Er zit meer achter het werk van Ruth

''Wat mijn baan zo leuk maakt? Afwisseling én meedenken over de processen!''

Ruth kent de financiële administratie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) als de beste. Ze werkt hier sinds 2007 en heeft alle kanten gezien: van declaraties en P-Direkt tot aan debiteuren en crediteuren. “De afwisseling vind ik leuk! Net als het meedenken over processen, en die vervolgens samen met je collega’s optimaliseren. Dat houdt mijn baan uitdagend.”

Ruth
Bedrijfsvoering en Staf
SSC DJI

Ruth werkt als financieel administratief medewerker bij het Shared Service Center

“Ik behandel facturen voor de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Nederlands Forensisch Instituut en Justis. Ik verwerk ze en verstuur ze naar de penitentiaire inrichting (PI). Zodat de PI-medewerkers de facturen goed kunnen keuren, en er op tijd betaald kan worden. Die facturen kunnen voor alles zijn wat je in een PI nodig heb. Voor maaltijden voor gedetineerden, producten die ze nodig hebben voor het uitvoeren van arbeid, benodigdheden voor de wasserette en zaken als een dagbesteding of een teamuitje.”

Inleven in PI-medewerkers

“Ik heb vaak contact met de medewerkers in een gevangenis, die het product of de dienst uiteindelijk gaan gebruiken. Toen ik net bij DJI werkte, ben ik ook weleens in een PI geweest, onder meer om mijn eed af te leggen. Dit vond ik heel bijzonder. Doordat je ziet hoe het eraan toe gaat, kun je je beter inleven in je collega’s in de inrichting. Je begrijpt waar hun prioriteiten liggen, namelijk: bij het begeleiden en zorgen voor de ingeslotenen. Je snapt dan dat ze bijvoorbeeld informatie wat minder uitgebreid invullen in het systeem. Want dat moet gewoon zo snel mogelijk gebeuren.”

Verbeteringen doorvoeren

“Als ik geen facturen boek, werk ik aan het verbeteren van onze processen. Ik zoek uit waar zaken verkeerd gaan. Gaat er bijvoorbeeld iets fout tussen de leverancier en de locatie? Dan zoek ik dit van top tot teen uit, en bekijk ik hoe dit kan worden opgelost. Daarnaast werk ik mee aan de optimalisatie van e-facturatie. Het is de bedoeling dat zo min mogelijk collega’s aan één factuur werken, en dit systeem helpt daarbij. Ik heb een coördinerende rol in dit project en sluit onder meer nieuwe leveranciers aan op e-facturatie. Die afwisseling maakt mijn werk leuk! Ik vind het fijn dat ik écht mee mag denken en verbeteringen kan doorvoeren.”

De sfeer is goed en regelmatig gaan we met elkaar lunchen of een rondje wandelen in de pauze.

Fijne collega's

“Natuurlijk kon ik dit alles niet zonder mijn collega’s. Door de jaren heen heb ik heel veel leuke mensen leren kennen bij DJI. In het begin kende ik iedereen, maar inmiddels is de organisatie zó hard gegroeid, dat dat simpelweg niet meer mogelijk is. Mijn team — Purchase to Pay — bestaat uit zo’n twintig collega’s: fijne mensen die hard werken, naar elkaar luisteren en er voor elkaar zijn. De sfeer is goed en regelmatig gaan we met elkaar lunchen of een rondje wandelen in de pauze.”

Vrijheid en flexibiliteit

“Samen kijken we elke dag opnieuw hoe dingen beter kunnen. Eigen initiatief wordt heel erg gewaardeerd, dat vind ik mooi aan mijn baan. Net als de vrijheid die ik heb om zelf mijn dag in te delen. Mijn werkzaamheden en werktijden zijn flexibel. Daarbij wordt er geluisterd naar je persoonlijke situatie. Je kunt bijvoorbeeld beginnen tussen zeven uur en half tien, wat voor jou het beste uitkomt. Zo kun je werk en privé goed met elkaar combineren.”

Interesse in een baan als (financieel) administratief medewerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.