Er zit meer achter het werk van Sinem en Neline

“Maatwerk en persoonlijke aandacht staan bij onze assessments voorop”

De medewerkers van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben stuk voor stuk impactvol werk voor de samenleving. Een goede selectie van nieuwe medewerkers én hun loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling zijn essentieel. En precies daarvoor zetten assessmentpsychologen Marjolijn, Neline en Sinem zich vol enthousiasme in. Met een betrokken team runnen zij de assessmentafdeling van DJI.

Sinem en Neline
Bedrijfsvoering en Staf
SSC DJI

Marjolijn, Neline en Sinem zijn assessmentpsycholoog bij het Shared Service Center HRM

Een intern assessmentbureau

“Binnen een megaorganisatie met ongeveer 15.000 medewerkers verzorgen wij als klein team alle assessments. Hoewel we verweven zijn met de organisatie van het Shared Service Center, voelt onze afdeling soms als een eigen interne onderneming”, vertelt Sinem enthousiast. “De directies van de justitiële inrichtingen, hr-adviseurs en recruiters kunnen bij ons terecht voor een assessmentprogramma. Voor de selectie van nieuwe medewerkers, maar ook bij ontwikkelingsvraagstukken van huidige collega’s.” Neline: “We hebben alle ruimte voor maatwerk en persoonlijke aandacht voor kandidaten. Ook hebben we direct contact met de opdrachtgevers. Daarbij denken we in mogelijkheden. Soms betekent dat dat we compleet nieuwe programma’s ontwikkelen. Een uitdaging.” Marjolijn vult aan: “We krijgen de kans om met verschillende ontzettend leuke doelgroepen de diepte in te gaan over hun dromen en kwaliteiten.”

Echt mensenwerk

Wat het werk bij DJI zo mooi maakt voor de assessmentpsychologen? Daar hoeft Marjolijn niet lang over na te denken: “We werken met mensen die zinvol werk doen, en door de vele functies binnen DJI hebben we veel afwisseling in ons werk.” Neline: “De ene dag nemen we een assessment af bij een forensisch therapeutisch medewerker. De volgende dag bij een datascientist . Het interessante is dat we met onze vakinhoud bijdragen aan een praktisch doel. Want met de juiste medewerkers zorgen we dat de gedetineerden en de collega’s in de inrichtingen veilig zijn. Als medewerker bij DJI moet je letterlijk en figuurlijk tegen een stootje kunnen. Met het assessment behoeden we kandidaten voor iets wat niet bij hen past óf bevestigen we dat dit de juiste richting voor hen is. Wij dragen een steentje bij aan een vitale organisatie door medewerkers en directies te adviseren over duurzame inzetbaarheid.”

Wij dragen een steentje bij aan een vitale organisatie door medewerkers en directies te adviseren over duurzame inzetbaarheid.

Kwaliteit is key

“Ons doel is om iedere kandidaat positief te laten terugkijken op het assessment, wat de uitkomst ook is”, geeft Neline aan. Dat ervaart Sinem vaak in de praktijk: “Negatief advies hoort er natuurlijk ook bij. Laatste hoorde ik van een kandidaat terug dat ik hem hiermee bewust had gemaakt van zijn handelen. Het is mooi om iemand op die manier te helpen in de zoektocht naar de ideale functie.” Marjolijn: “Bij elk assessment investeren we in een zo compleet mogelijk beeld van de functie. Door intensief contact op te bouwen met de kandidaat en hem of haar mee te nemen in de verwachtingen van de functie, kunnen we goed onderbouwde adviezen geven. Of het nu gaat om iemand die dagelijks direct te maken heeft met gedetineerden, zoals de directeur van een inrichting, of iemand die verder van de doelgroep af staat; we gaan altijd voor kwaliteit en blijven scherp op elkaars werk.”

Betrokkenheid

“We streven als team duidelijk een gezamenlijk doel na”, merkt Sinem op. “Als een klant moeite heeft om een vacature te vervullen en er uiteindelijk een kanjer op assessment verschijnt, dan geeft ons dat veel voldoening. Ook spreken we elkaar bijna dagelijks over vraagstukken en nemen we iedere week projecten en klantvragen door. Daarbij werken we met een flexibele schil van zo’n dertig psychologen. Het is een uitdaging om iedereen goed geïnformeerd te houden om uniformiteit in ons werk aan te kunnen brengen.” Neline voegt toe: “Hoewel onze freelancers niet dagelijks voor DJI werken, is het contact met hen heel laagdrempelig. We weten welke vraagstukken ze lastig vinden of waar we ze mee kunnen helpen.” Marjolijn: “In goede afstemming met elkaar organiseren we ons werk. Het schrijven van de rapporten is een creatief proces. Het is prettig als je de rust en ruimte hebt om deze thuis uit te werken. Tijdens de uitvoering van de assessments staan we er, bij medewerkers die werken met patiënten of gedetineerden vaak op locatie, of online voor andere functies. Bij alles daaromheen zijn we heel flexibel.”

Ruimte voor groei

De focus van de assessmentpsychologen ligt op de ontwikkeling van medewerkers. Hoe blijven zij zichzelf en hun afdeling eigenlijk ontwikkelen? Sinem vertelt: “Binnenkort starten we met sessies om elkaar te helpen bij vraagstukken en te evalueren hoe het gaat met onze afdeling. Kunnen we nieuwe producten ontwikkelen of bestaande producten aanpassen? Waar staan we nu en waar willen we over twee en vijf jaar staan?” Marjolijn beaamt dat. Ze vult aan: “Ook nodigen we sprekers uit om onze kennis te verbreden op bepaalde thema’s. Denk aan culturele diversiteit en integriteit. Het leuke aan onze afdeling is dat we volop ruimte hebben om te ontwikkelen. De afgelopen tien jaar hebben we al zoveel resultaten geboekt. Dat smaakt naar meer.” Daar sluit Neline zich bij aan: “Samen zetten we ons in om onze afdeling te verbeteren. We hebben zin om te groeien en nóg actiever mee te denken over de vraagstukken bij de verschillende inrichtingen.”

Interesse in een baan bij SSC HRM?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.