Er zit meer achter het werk van Johan

“Bij mijn werk houd ik in gedachten dat ik mensen indirect help op een goede manier in de maatschappij terug te keren.”
Toen applicatiebeheerder Johan in 2019 overstapte van het bedrijfsleven naar DJI, was het verschil maken een belangrijke beweegreden. “Het is echt niet zo dat je in deze rol een praatje op de gang maakt met een gedetineerde, maar je weet wel waar je het voor doet.” Na 3 intensieve gesprekken waren de kortere reistijd, naast de vrijheid, zelfstandigheid en ontwikkelmogelijkheden in deze functie, voor hem doorslaggevend.

Johan
Bedrijfsvoering en Staf
JC Zaanstad

Johan is applicatiebeheerder in het Justitieel Complex Zaanstad

“Er werken bij ons zo’n 100 gebruikers in USER, het systeem waarin we elektronische patiëntendossiers aanmaken en beheren. Dat moet goed werken, zodat zij hun tijd kunnen besteden aan behandelen. We overleggen vaak met elkaar over wat zij tegenkomen en willen met het systeem: ‘Hoe zie je bepaalde situaties voor je en wat zou er beter kunnen?’ Als het nodig is nemen we hun scherm over om problemen of storingen op te lossen. Ze moeten het daarnaast zelf ook administratief goed doen. Gebruikers ondersteunen, tips geven en in overleg met de lokale USER adviseurs de nodige aanpassingen doen op basis van wensen, nieuwe versies of wetgeving, dat hoort bij ons werk. Uitdagend en afwisselend is het zéker. ”

Het team trainen

Johan werkt op de afdeling applicatiebeheer USER deels vanuit huis. Hij bepaalt zijn eigen werkagenda. Zijn ‘klanten’ zijn de psychiaters, psychologen, sociotherapeuten, verpleegkundigen, kortom alle behandelaren en het management van Zaanstad. “Allen beschouw ik als onderdeel van mijn team. Intelligente mensen die heel goed in behandelen en het managen zijn. Dat maakt ze alleen nog geen specialist in het toepassen van systemen. Als ik merk dat er kennis mist, stel ik voor dat we dat gaan trainen. Zo heb ik al veel trainingen ontwikkeld en gegeven. Je kunt bij penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) Zaanstad altijd je ideeën aangeven en krijgt de kans er ook echt iets mee te doen. We willen steeds beter worden en spreken elkaar ook heel direct aan op wat er fout gaat. Daar ben ik heel blij mee.”

Ontwikkelmogelijkheden zijn er te over bij PPC Zaanstad.

Volop kansen

Met zijn jarenlange ervaring betekent Johan veel meer voor de organisatie dan puur het applicatiebeheer. Ze schatten zijn deskundigheid bij PPC Zaanstad op waarde. Zo maakt en presenteert hij maandelijks ook de financiële, productie-urenrapportages en analyses voor het management. ‘’Systeem en rapportages zijn echt mijn specialisatie. Daarnaast kan ik me op alle mogelijke manieren ontwikkelen. Naast de verplichte Business Intelligence en USER trainingen heb ik al zoveel mogen doen: Agile, SQL trainingen, Lean Sigma Green Belt, mogelijkheden te over. Echt op basis van mijn eigen interesses.”

De tijd nemen

‘’Als je mijn collega wordt, hoef je nog niet per se een bepaalde specialisatie te hebben zoals ik. Dat ontwikkelen we hier wel.” Open staan om je de omgeving eigen te maken, dat vindt Johan het belangrijkste als je als applicatiebeheerder bij één van de PPC’s start. Veel lezen, meekijken, de mensen en systemen leren kennen. “Zaanstad is de kleinste PPC. We hebben de processen heel goed omschreven, de certificeringen op orde en springen op tijd in bij veranderende wetgeving. Je moet het de tijd geven om je dat allemaal eigen te maken.” Ook de besluitvorming moet je de tijd geven, vindt hij. Dingen zijn niet van de ene op de andere dag geregeld. “Men neemt de tijd voor beslissingen. Daar moet je geduld mee hebben. Dat is anders dan in het bedrijfsleven.”

Ben jij de collega die het team van Johan komt versterken?

Zoek jij werk dat ertoe doet in een team dat gaat voor kwaliteit? Bekijk hier de vacature voor applicatiebeheerder.

Interesse om te werken als applicatiebeheerder?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.