Er zit meer achter het werk van René

“Mijn werk is nooit af of hetzelfde: ik verbeter het roostermanagement continu”

Justitieel Complex Zeist moet 24/7 kunnen draaien. Een betrouwbaar rooster is dus onmisbaar. Eén langdurig opleidingstraject van een collega kan dit helemaal in de war schoppen. Aan René de taak om hierop te anticiperen én planbare situaties voor te zijn. Als adviseur roostermanagement zorgt hij dat het Justitieel Complex voorbereid is op de toekomst en helpt hij ons snel te schakelen in de capaciteitsplanning.

René
Bedrijfsvoering en Staf

René is adviseur roostermanagement voor Justitieel Complex Zeist

Van het lab naar de penitentiaire inrichting

Met een achtergrond als klinisch chemisch analist ligt de stap naar werken in een penitentiaire inrichting niet per se voor de hand. Toch maakte René hem in de jaren negentig. “Werken in het lab werd voor mij al snel routine. Ik wist iedere dag precies hoe mijn werkdag zou verlopen. Dat was niets voor mij. ‘Kom dan hier werken’, zei mijn vader toen, die in de penitentiaire inrichting Noordsingel in Rotterdam werkte en daar heel enthousiast over was. Waarom niet, dacht ik. En dus maakte ik de switch naar penitentiair inrichtingswerker.” Al snel nam René de rol van planner op zich. Zo ging het balletje rollen en groeide hij door naar adviseur roostermanagement.

Puzzelen

“Ik vind het leuk om analyses te maken die leiden tot verbeteringen in de roosters van 175 collega’s. Bij adhoc-gebeurtenissen zoals ziekte, geplande opleidingsdagen of bijvoorbeeld ingrijpende gevolgen door een wetswijziging, puzzel ik net zo lang tot ik tot een helder roosteradvies kom waar de leidinggevenden en het managementteam iets mee kunnen. Hier ligt voor mij de uitdaging”, aldus René. “In de coronapandemie werd duidelijk hoe belangrijk goed roostermanagement is. Ons werk in het Justitieel Complex moet 24/7 doorgaan. Een gebrek aan personeel kunnen wij ons niet permitteren, ik zie de krantenkoppen al voor me. En dus heb ik verschillende scenario’s uitgewerkt om de coronacrisis het hoofd te bieden. Een pittige klus.”

Ik ben voor collega’s ook een vraagbaak als het om de roostersoftware gaat. Vaak heb ik snel door waar iets misgaat. De afdelingshoofden, de planner en het managementteam weten me dan ook goed te vinden.

Vraagbaak voor collega’s

Maar het werk gaat verder dan een effectieve en efficiënte capaciteitsplanning. “Ik ben voor collega’s ook een vraagbaak als het om de roostersoftware gaat. Vaak heb ik snel door waar iets misgaat. De afdelingshoofden, de planner en het managementteam weten me dan ook goed te vinden.” Een van de redenen waarom hij ook graag af en toe thuiswerkt. “Als ik het echt druk heb en moet focussen, kan ik lekker thuiswerken. Bijvoorbeeld als ik eens per maand alle roosters nakijk op onregelmatigheden. Zo zorg ik ervoor dat collega’s de juiste toelages voor onregelmatige diensten ontvangen.”

Met open armen ontvangen

Hoewel Renés functie vrij autonoom is, heeft hij veel contact met verschillende collega’s binnen de organisatie. “Denk naast de planner en het managementteam bijvoorbeeld aan de opleidingscoördinator en de bhv-coördinator. Ook met collega-adviseurs verspreid door het land heb ik veel contact. Iedere inrichting heeft namelijk een eigen adviseur. Dus als ik ergens niet uitkom, kan ik altijd terecht bij mijn collega’s om even te sparren. Dat iedereen zo toegankelijk is, draagt bij aan een positieve werksfeer. Ik loop hier al wat jaartjes mee en zie het elke keer weer bij nieuwe collega’s: je wordt met open armen ontvangen en iedereen wil je helpen.”

Altijd werk

Waarom René al zoveel jaren met plezier werkt bij de Dienst Justitiële Inrichtingen? “Hoewel ik niet direct te maken heb met de mensen die in het Justitieel Complex Zeist verblijven, vind ik het interessant dat we hier te maken hebben met verschillende doelgroepen. Van arrestanten en gedetineerden die extra zorg en begeleiding krijgen tot gedetineerden in de inrichting voor stelselmatige daders en mensen die in vreemdelingenbewaring zitten en het land moeten verlaten. Hier gebeurt altijd wel iets. Mijn werk is nooit af of hetzelfde. Ik krijg er energie van om het roostermanagement continu te verbeteren. Ook de vrijheid die ik heb om mijn agenda voor een groot deel zelf in te vullen, spreekt me aan.”

Interesse in een baan als planner?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.