Er zit meer achter het werk van Jos

“Met mijn werk voeg ik écht waarde toe tijdens inkooptrajecten”
Sinds 2021 werkt Jos als adviseur Europees Aanbesteden bij DJI. Hier begeleidt hij Europese aanbestedingen voor DJI, Justis, de Immigratie- en naturalisatiedienst én het Nederlands Forensisch Instituut. Hij doet het werk al 3 jaar met veel plezier. “Ik heb een brede interesse en vind het een mooie uitdaging om me iedere keer weer in verschillende onderwerpen te verdiepen. Bovendien zie ik het resultaat van mijn werk direct terug in de praktijk. En dat vind ik heel bijzonder.”
Jos
Bedrijfsvoering en Staf
SSC DJI

Jos is adviseur inkoop bij het SSC IUC

Van urinecontroles tot aan onderzoeksapparatuur

“Wat ik zo leuk vind aan mijn werk? Dat de vraagstukken waar ik me mee bezighoud zo verschillend zijn. Het kunnen urinecontroles of persoonlijke verzorgingsmiddelen zijn voor gedetineerden, maar ook forensische onderzoeksapparatuur voor het NFI. Of verpakkingsmaterialen voor de productiebedrijven in de gevangenis. Je ziet echt van alles voorbijkomen. Op dit moment ben ik bezig met een aanbesteding voor de kleding van de Interne Bijstand Teams (IBT) in de justitiële inrichtingen. Het IBT wordt ingezet als de orde of de veiligheid in het gedrang dreigen te komen. Dat is een interessant en uitdagend traject. Het gaat hierbij om de kleding, schoenen, helmen en protectoren. Uiteraard is veiligheid erg belangrijk, maar denk ook aan aspecten zoals draagcomfort. Wat is onze positie in de markt en welke vernieuwingen kunnen wellicht interessant voor ons zijn? Dat vormt een hele uitdaging en maakt het boeiend en interessant om mee bezig te zijn.”
Ik vind het geweldig dat het resultaat van mijn werk terug te zien is in de maatschappij.

Van toegevoegde waarde

“Écht waarde toevoegen, daar krijg ik een kick van. Wat zijn de huidige ervaringen van een product of dienst en wat kan er beter? Ik vind het leuk om te kijken waar de innovaties liggen. Vaak komen er tijdens overleggen dingen naar boven waar je vooraf niet aan had gedacht en wat wel van belang is. Bijvoorbeeld bij die IBT-kleding. Nieuwe kledingstoffen die beter ademen of protectoren die lichter zijn en meer bescherming bieden. Dat is zeker van toegevoegde waarde. Het zit ook wel in mij dat ik het leuk vind me helemaal te verdiepen in een onderwerp. Ik lees me in en schakel met andere organisaties om te kijken hoe zij het doen. Daar leer ik dan weer van. Ik vind het geweldig dat het resultaat van mijn werk terug te zien is in de maatschappij. De IBT-kleding wordt daadwerkelijk gedragen door Interne Bijstand teams bij incidenten of in situaties met een verhoogd veiligheidsrisico. De mobiele CT-scanner waar we mee bezig waren staat nu bij het NFI op locatie. Daar ben ik trots op!”

Vrijheid in werk

“Ik kreeg gelijk vanaf dag 1 veel verantwoordelijkheid en vrijheid om mijn eigen werk in te delen. Ook kreeg ik alle tijd om locaties te bezoeken en collega’s te spreken in het werkveld. Dat is heel fijn, omdat het de kwaliteit van het werk ten goede komt. Voor de IBT-kleding mocht ik we laatst naar een vakbeurs in Parijs, om te kijkenwat nu de trends en ontwikkelingen zijn op dat gebied. Die gelegenheid is er dus ook.

Voor mijn werk kom regelmatig in de penitentiaire inrichtingen. Ik doe mijn werk in omgevingen die de meeste mensen niet gewend zijn, dat vind ik heel bijzonder.

Inkopen met impact

“Naast de IBT-kleding ben ik nu ook bezig met een aanbestedingstraject voor bakkerijbenodigdheden, zoals meel en bloem. Dat doen we voor de In-Made bakkerij van de penitentiaire inrichting in Krimpen. Dagelijks bakken gedetineerden, als onderdeel van hun leerwerktraject, hier brood voor meer dan 2000 gedetineerden door heel Nederland. Dat zijn echt impactvolle inkopen, omdat het bijdraagt aan de re-integratie van gedetineerden.”

Bijzondere werkplekken

“Ik kom écht overal. Vorige week was ik nog in de penitentiaire inrichting Krimpen, waar ik een intakegesprek had bij de bakkerij. De volgende dag zat ik bij het NFI in Den Haag om te praten over forensische radiologie. Donderdag zat ik weer in de penitentiaire inrichting in Vucht om te praten over verpakkingsmaterialen. Ik doe mijn werk in omgevingen die de meeste mensen niet gewend zijn. Dat vind ik heel bijzonder.”
Ik krijg alle tijd om locaties te bezoeken en collega’s te spreken in het werkveld. Dat is heel fijn, omdat het de kwaliteit van het werk ten goede komt.

Werksfeer

“De sfeer hier? Die is informeel en erg gezellig. Er wordt veel gelachen, humor is ook echt belangrijk voor mij en mijn collega’s. Af en toe drinken we samen wat en persoonlijk ben ik dol op onze bedrijfsfeestjes! Wat ik ook fijn vind is dat ik naast de gezelligheid ook qua inhoud op mijn collega’s kan terugvallen.

Interesse in een baan op het gebied van inkoop?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.