Er zit meer achter het werk van Gerda en Robert

“De politiek-bestuurlijke dynamiek maakt deze functie extra boeiend”
Met het ene been in de politiek-bestuurlijke dynamiek en met het andere been in het werkveld. Het is precies die combinatie die Gerda en Robert aantrekt in hun werk als senior en medior accountmanager forensische zorg bij de divisie ForZo/JJI van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “Zo buig je je in de ochtend over de inkoopstrategie en ga je ’s middags op werkbezoek bij een zorginstelling en praat je daar met een justitiabele”, vertelt Robert.

Gerda en Robert
Bedrijfsvoering en Staf
Hoofdkantoor - Divisie Forzo & JJI

Gerda en Robert zijn accountmanagers forensische zorg

Verschillende achtergronden

De zorgsector is bekend terrein voor Gerda en Robert. Gerda vulde haar opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige aan met een deeltijd hbo-opleiding bestuurskunde en werkte bij onder meer de gemeente Den Haag als bijstandsmedewerker en Wmo-teamleider en -contractmanager. Robert volgde de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening en werkte onder andere als senior casemanager stelselmatige daders, reclasseringswerker en sociotherapeut. Beiden zijn ze inmiddels al enkele jaren actief in hun huidige functie. “Een rol waarin geen werkdag hetzelfde is”, aldus Gerda.

Je werkt hier vanuit zingeving, namelijk de goede en veilige terugkeer van justitiabelen in de maatschappij. Iedereen verdient immers een tweede kans. Wij nemen hier, samen met zorginstanties en gemeentes, verantwoordelijkheid voor. Een prachtige rol binnen onze maatschappij.

Geen dag hetzelfde

Ze gaat verder: “Neem mijn werkdag gisteren. Ik startte met het teamoverleg en had daarna een overleg met de divisie Forensische Zorg en Justitiële Jeugdinrichtingen. Tijdens dit soort overleggen praten we elkaar bij over lopende zaken en delen we kennis. ‘s Middags had ik een overleg met een zorgaanbieder over nieuwbouwplannen. Daarin kwamen zaken als de verwachte bezetting en de financiën aan bod. Ik sloot de dag af met een gesprek met collega’s binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Samen bereiden we momenteel een werkbezoek van de minister voor. Ook krijgen we dagelijks diverse telefoontjes en mails van zorgaanbieders. Zij hebben bijvoorbeeld vragen over hun contracten met ons, de facturatie of de zorgkwaliteit.”

Een prachtige rol binnen de maatschappij

Daarnaast zijn er de incidenten waarbij Gerda en Robert optreden als contactpersoon. “Als accountmanagers zijn wij het eerste aanspreekpunt bij incidenten en calamiteiten. Deze krijgen vaak volop aandacht van politiek en media. Wij zorgen dan voor afstemming met onze woordvoerder en leveren een inhoudelijke bijdrage aan bijvoorbeeld Kamervragen”, zo vertelt Robert. Gerda vult hem aan: “Dit is een goed voorbeeld van de politiek-bestuurlijke dynamiek waarmee je in deze functie te maken hebt. Het maakt deze rol extra boeiend, vind ik.” Robert is het met haar eens: “Bovendien werk je hier vanuit zingeving, namelijk de goede en veilige terugkeer van justitiabelen in de maatschappij. Iedereen verdient immers een tweede kans. Wij nemen hier, samen met zorginstellingen en gemeentes, verantwoordelijkheid voor. Een prachtige rol binnen onze maatschappij.”

Mooie nieuwe ontwikkelingen

Momenteel verandert de positie van de accountmanagers forensische zorg: van landelijk naar regionaal werken. Een mooie ontwikkeling, vindt Robert. “Als accountmanager ken je straks regionale partners, zoals zorginstellingen, gemeentes en reclassering, door en door. Door regionaal te werken, maken we de keten sterker en kunnen we dus nog beter ons werk doen.” Gerda daarover: “Meer draagvlak creëren en bijdragen aan het wegnemen van de angst voor een tbs-titel of forensische zorg gaat beter als de regionale samenwerking hecht is en de lijnen kort zijn.”

Enthousiaste club

Kijkend naar de toekomst hebben beiden nog volop ambities binnen DJI. Zo wil Robert graag doorgroeien naar een senior-rol en staat Gerda te popelen om de regionale samenwerking optimaal vorm te geven. “Bovendien ben ik erg tevreden met de arbeidsvoorwaarden die hier gelden”, vertelt ze. “Zaken als het salaris en de pensioenregeling zijn prima in orde. Reizen met het ov wordt volledig vergoed en er staat een poolauto tot je beschikking. Bovendien werken we hybride en bepaal je grotendeels zelf waar en wanneer je werkt.” Robert knikt: “We werken heel zelfstandig. Daarnaast is de sfeer binnen het team erg goed. Ook nieuwe collega’s merken dat direct. Je wordt goed opgevangen en iedereen vindt het leuk om je wegwijs te maken in de organisatie en het werk. Hier staat een enthousiaste club gedreven collega’s voor je klaar.”

Vacatures!

Er staan op dit moment meerdere vacatures open bij de Divisie Forensische Zorg. Bekijk hier de vacature voor senior accountmanager forensische zorg bij DJI en wie weet, word jij de nieuwe collega van Gerda en Robert. Daarnaast staat er nog een vacature open voor financieel accountmanager. Wil je daar meer over weten? Lees dan het verhaal van Youssra.

Interesse in werken bij de Divisie Forensische Zorg?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.