Er zit meer achter het werk van Meggi

"We werken vanuit gelijkwaardigheid en krijgen veel ruimte om met ideeën te komen"

Samen met tien collega’s begeleidt Meggi in het Justitieel Complex Zaanstad gedetineerden die vaker in aanraking komen met justitie. Die samenwerking met collega’s vindt ze ontzettend waardevol in haar baan als forensisch therapeutisch medewerker. “We werken vanuit gelijkwaardigheid en vullen elkaar aan vanuit onze verschillen. Wat ook spreekt voor ons team: iedereen staat open voor nieuwe ideeën voor de afdeling. Zo kunnen we nog zorggerichter te werk gaan.”

Meggi
Zorg, welzijn & behandeling
Forensisch therapeutisch medewerker
JC Zaanstad

Meggi werkt als forensisch therapeutisch medewerker in het Justitieel Complex Zaanstad

Een interessant vakgebied

Al zestien jaar werkt Meggi in het vak. Eerst jarenlang in een justitiële inrichting, vervolgens als sociotherapeut in de Oostvaarderskliniek in Almere, waar mensen met een tbs-maatregel verblijven. Meggi: “Ik miste het werk in de inrichting, waar je aan het begin staat van het traject van gedetineerden. Daarom besloot ik een jaar geleden te solliciteren bij het Justitieel Complex in Zaanstad.” De combinatie van psychiatrische kwetsbaarheid en criminaliteit is wat haar zo interesseert aan het werk. “Ik vind het fascinerend om erachter te komen wat mensen beweegt, hoe ze in deze situaties terechtkomen. Ik begeleid zoveel verschillende mensen, met elk hun eigen probleem, achtergrond of verhaal. Ik zie het als mijn taak om hun tijd in de inrichting draaglijk te maken.”

Bewustwording en vertrouwen creëren

Meggi en haar collega’s begeleiden 24 mannen met een ISD-maatregel: de Inrichting Stelselmatige Daders. “Deze mannen zijn meerdere malen in aanraking geweest met justitie. Meestal vanuit hun verslaving, agressief gedrag of een psychiatrische aandoening. Wij begeleiden hun traject, zodat ze kunnen doorstromen naar een andere afdeling of een kliniek.” Hoe die begeleiding eruitziet? “We leren de mannen om structuur aan te brengen in hun leven, onder andere met een dagprogramma. Daarnaast creëren we bewustwording en vertrouwen vanuit onze eigen normen en waarden. Zo leren de gedetineerden bijvoorbeeld op de juiste manier te communiceren. Als ze uit zichzelf naar me toe komen voor een praatje en ik merk dat ze zich hechten en tot rust komen: dat zijn de mooiste momenten van het werk.”

In kleine stapjes zetten we veranderingen in gang om nog zorggerichter te werken.

Openstaan voor verandering

De afgelopen tijd vinden er volgens Meggi mooie ontwikkelingen plaats op de afdeling. “In kleine stapjes zetten we veranderingen in gang om nog zorggerichter te werken. Toen ik hier startte, viel me direct op dat nieuwe ideeën met open armen worden ontvangen en dat we veel invloed hebben op het dagprogramma van gedetineerden. Met de hulp van het afdelingshoofd en de directeur hebben we onze plannen ingediend. Daardoor kunnen de mannen nu meer naar buiten en zijn de deuren vaker open dan normaal. Maar we zorgen ook voor een andere, huiselijkere omgeving. Dat doen we met kleine dingen, zoals een aquarium, planten en beschilderde ramen. Ook organiseren we een gespreksgroep en activiteiten, zoals creatieve en kookprojecten.”

Gelijkwaardigheid

Naast de begeleiding van gedetineerden heeft Meggi coördinerende taken voor collega’s. “Als senior heb ik extra aandacht voor collega’s en hoe het contact tussen het team en gedetineerden verloopt. We leggen de nadruk op kwaliteiten, niet op wat iemand nog moet ontwikkelen. Alle collega’s hebben hun eigen vaardigheden. Het is de kunst om al die kleuren samen te voegen tot een mooi schilderij.” Het fijne aan het team? “De daadkracht en diversiteit. Daarmee sluiten we aan bij de uiteenlopende achtergronden van gedetineerden. Waarom ons team zo goed draait? We behandelen iedereen gelijk, of je nu senior bent of stagiair. Want die laatste is ook een superkracht. En we praten open en eerlijk met elkaar. Natuurlijk kan het ook weleens botsen. Dat is prima.”

Flexibiliteit in het werk

Of het werk goed te combineren is met het privéleven? “Er is in overleg met je leidinggevende en collega’s veel mogelijk. Zo mag ik mijn diensten wat later beginnen, zodat ik de opvang van mijn dochter kan regelen. Ook wordt er met je meegedacht als je spontaan een dagje vrij wilt.” Het werk met een interessante doelgroep, fijne collega’s en de flexibiliteit in werktijden: het zijn voor Meggi de pluspunten van haar baan. “De tijd gaat zo snel op de afdeling. Ik ben lekker bezig, al zijn er ook momenten waarop ik even rust kan pakken. En niet te vergeten: in deze rol kun je echt iets betekenen in het dagelijks leven van gedetineerden.”

Interesse in een baan als forensisch therapeutisch medewerker?

Kijk jij voorbij wat iemand gedaan heeft?

Er zit meer achter werken bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Je leert hier je oordeel thuis te laten. Je kijkt voorbij aan wat iemand gedaan heeft. En je snapt dat iedere dag maatwerk is. Jouw werk bij DJI gaat over veel meer dan de deuren sluiten. Er gaan hier ook deuren open. DJI is niet alleen een plek waar vrijheid ophoudt, maar vooral ook een omgeving waar die vrijheid weer begint. De plek waar we samen werken aan terugkeerkracht. Dat doen we omdat we weten dat iedere gedetineerde straks gewoon weer iemands buur kan zijn. Dat is wat we noemen werken aan veiligheid door mensen vooruit te helpen.

Die uitdaging is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, het is je vak. Of je nu als beveiliger werkt, in de IT, op het hoofdkantoor, betrokken bent bij de zorg of in een van de vele andere rollen binnen DJI, in iedere functie, op elk niveau lever je een essentiële bijdrage. Dat is werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.